NIU-basket

Fryshusets Gymnasium är certifierat basketbollgymnasium!

Hos oss får du tillgång till vår egen basketarena där professionella tränare hjälper dig att steg för steg nå de mål du sätter upp. Vi utgår alltid från din unika talang – det ger dig de bästa förutsättningarna att lyckas som spelare.

I NIU-utbildningen har du 4,5 timmar basket- och fysträning i veckan. Vi blandar individuell talangutveckling med lagspel och styrketräning. Utöver detta har du teoripass där du lär dig om anatomi, fysiologi, kost- och näringslära, träningsplanering samt idrottsskador. Tack vare vårt samarbete med KFUM Fryshuset Basket och Stockholm 08 HR har du under hela din utbildning en fot i verkligheten.

Målsättningen med verksamheten är att du ska kunna kombinera elitinriktad basketträning med dina gymnasiestudier och att du ska kunna spela basket på nationell eller internationell elitnivå när du avslutat dina studier på Fryshusets Gymnasium.

Passionens upplägg:

Upplägget följer ämnesplanen för ämnet specialidrott. Basketfördjupningen sker utifrån fyra områden: teknik, fysik, mental träning och spelförståelse. Tekniken tränas noga för att ge dig de grundläggande kunskaper en basketspelare måste ha för att lyckas på såväl nationell som internationell seniornivå. Fysiken tränas för att bygga upp kondition och styrka och för att minska risken för skador.

Mental träning ger kännedom om hur känslor och psyke påverkar den egna prestationen. Spelförståelse tränas för att ge dig detaljerad kunskap om rörelsemönster och samverkan i anfall och försvar, samt förmåga att läsa spelet och utnyttja olika spelsituationer.

Träningen bedrivs i skolans egna sporthallar, Arenan och Gymmet. Utbildningen sker i ett samarbete med Fryshuset Basket/KFUM Söder och 08 Stockholm HR.

NIU-basket kombinerat med Natur, Ekonomi eller Samhällsprogrammet ger dig högskolebehörighet.

Passionen NIU-basket kan du läsa på:

Läs mer om Fryshusets NIU-verksamhet

Inför din ansökan:
Du kan läsa mer om hur NIU-basket kombineras med de olika programmen genom att ladda hem de olika poängplanerna ovan.
När du söker till NIU-basket skickar gör du en ansökan via Stockholms Basketbollförbund och en ansökan via gymnasieintagningen under våren.

Din ansökan ska vara inne senast 1 december hos Stockholms Basketbollförbund. Din ansökan gör du här!

Har du frågor?
Skicka ett mail till vår passionsledare Raheb Muftee: raheb.muftee@fryshuset.se