Dans ES

Dans som konstform.

Refugeedancemeeting_1

Passionen Dans på Estetiska programmet riktar sig till dig som har ett starkt dansintresse, tycker om att stå på scenen och är nyfiken på dans som konstform.

Läser du passionen Dans blandas praktik med regelbunden teori. Du lär dig tekniken i klassisk balett, modern och nutida dans samt street dance. Dansimprovisation och komposition gör att du får möjlighet att utveckla ditt eget dansskapande under tre år. De teoretiska studierna består av danshistoria, dansanalys, anatomi och musikteori/rytmik.

Målet med utbildningen är att ge dig en bred kunskap om dans. Du kommer att arbeta med att hitta din egen identitet inom dansen, stärka dina danstekniska färdigheter och ditt sceniska uttryck. Du utvecklas som dansare och kan omsätta dina kunskaper till att själv skapa föreställningar från idé till färdigt resultat.

Dansundervisningen är väl förankrad i det estetiska programmet och vi arbetar ofta i projektform med tydliga mål, delmål och examinationer.

 

Tre år med Dans som passion

Kreativitet: Vi lägger mycket tid och engagemang på att arbeta med sceniska produktioner. Dina egna idéer används som grund i detta arbete.  Vi arbetar mot att du ska kunna omsätta dina idéer till rörelse och skapa danskoreografier med konstnärlig kvalité och som samverkar med musik.

Med hjälp av studierna utvecklar du din förmåga att finna egna dansrörelser och koreografier. Du lär dig att bli trygg i din improvisation och lär dig Du producera dansföreställningar på egen hand.Kunskap: Din allmänbildning inom dansområdet är viktig för att du ska utveckla en stolthet som dansutövare. Studier i danshistoria ger dig möjlighet att kartlägga olika dansstilar, var de kommer ifrån och vart de möts. Kunskap om på vilka olika sätt människor dansar i världen ligger som grund för att du själv ska kunna fundera över på vilket sätt du ska använda din dans. Genom att arbeta i projekt tillsammans med elever från andra passionsinriktningar på Fryshusets Gymnasium (t.ex. teater, rap, musikproduktion m.fl.) får du erfarenhet av hur du kan använda dans i sammanhang med andra uttrycksformer. 

Möjligheten att växa: Hos oss vidgar du dina vyer och har möjligheten att prova på saker inom dansundervisning som du inte redan upplevt. Vi lägger stor vikt vid att utveckla din förmåga att arbeta i grupp. I arbetet med de sceniska produktionerna är ett gott samarbete inom gruppen avgörande för det resultat publiken tar del av. Dina möjligheter till utveckling står i centrum den positiva inställningen tillsammans med hårt arbete är de bästa verktygen för att komma långt.

 

Passionen Dans kan du läsa på:

  

 

Inför din ansökan:

Dansutbildningen är fysiskt krävande och förutsätter att du kan belasta din kropp med mycket träning. Antagning görs på betyg och genom färdighetsprov om du blir kallad till.

Läs mer om hur Dans kombineras med Estetiska programmet genom att ladda hem poängplanen ovan.

 

Har du frågor?

Skicka ett mail till vår konstnärliga ledare Josephine Björklund: josephine.bjorklund@fryshuset.se 

9, 10, 13, 14 mars 2016 genomför vi våra färdighetsprover i dans för alla er som sökt det estetiska programmet. Alla som sökt det estetiska programmet kommer att kallats till färdighetsprov ett av dessa datum. Om du har sökt till det samhällsvetenskapliga programmet, naturvetenskapliga programmet, ekonomiprogrammet eller handelsprogrammet med inriktning dans så kommer du att kallats till en prova på dag ett av dessa datum. Denna dag syftar till att du ska få en upplevelse av hur det kan vara att utbilda sig i dans på Fryshusets Gymnasium.

Om det är så att du har sökt både till det estetiska programmet och någon annan utbildning med inriktning dans så ska du enbart besöka oss vid ett tillfälle.