Fryshuset Gymnasium

Estetik & Media

Passion Estetik & Media

Är du intresserad av att skapa berättelser som kan påverka och förändra? Vill du lära dig grafisk formgivning, att fotografera, göra film, skriva och producera podcasts? Och samtidigt lära dig om mediers roll i samhället? Då är passionen Estetik & Media något för dig.

Är du intresserad av att skapa berättelser som kan påverka och förändra? Vill du lära dig grafisk formgivning, att fotografera, göra film, skriva och producera podcasts? Och samtidigt lära dig om mediers roll i samhället? Då är passionen Estetik & Media något för dig.

pil ner

Fånga publiken

Estetik & Media får du lära dig att använda olika digitala verktyg och berättartekniker för att på bästa sätt nå ut med din berättelse. Du möter en mängd olika estetiska uttryck och lär dig tolka samt reflektera över texter, fotografier, filmer, ljud och andra konstnärliga uttryck.

pil ner

Bli proffs på verktygen

I centrum för vårt skapande finns berättandet. Under utbildningens gång får du skapa en rad olika medieprodukter och digitala konstverk, t.ex. video, ljud, fotoböcker, illustrationer, layout, poddar, tidningar, affischer, annonser. Du arbetar på en MacBook och i Adobes professionella program Photoshop, InDesign, Illustrator, Audition, Premiere m.fl. Du får pröva på olika yrkesroller inom media och kultur och får redskapen att utveckla din kreativa förmåga från idé till färdig produkt.

pil ner

Nå ut

För att dina alster ska kunna nå ut till fler, skapar vi utställningar, arrangemang och releaser för våra medieproduktioner, på skolan likväl som i samarbete med aktörer utanför skolan. Vi arbetar också i nära samarbete med en reklambyrå i produktionen av Fryshusets skoltidning som når tusentals läsare.

Färdighetsprov

För att välja denna passion kommer du att behöva genomföra ett färdighetsprov. Läs mer om vad du behöver göra i länken nedan.

FÄRDIGHETSPROV ESTETIK & MEDIA

”Nå ut med ett budskap, berätta historier och lära dig hur du gestaltar dem på ett kreativt sätt”

Namn Annika Heurgren, Hanna Wildow och Fanar Al-Tai

Passion Estetik och Media

Visste du att?
Vi arbetar alla tre med berättelser på olika sätt genom många års erfarenhet som skribent, konstnär och formgivare.

 

Vad får du göra om du läser Estetik och Media?

Vi arbetar med det egna skapandet och konstnärliga processer inom skrivande, foto, film, podd och grafisk kommunikation. Hos oss får du en Mac book pro som arbetsdator och tillgång till alla program som ingår i Adobesviten. Du får testa på lite av varje under din skoltid och får fördjupa dig inom film framförallt i årskurs tre. Du tillbringar cirka en tredjedel av din gymnasietid med din passion.

Hur kommer eleverna att arbeta?

Du får arbeta som fotograf, skribent, formgivare, journalist, kreatör och konstnär. Du får jobba praktiskt och teoretiskt med digitala uttryckssätt.

Vi gör t.ex. en skoltidning i samarbete med en byrå där du får insikt i hur de yrkesverksamma byråerna arbetar. Vi har även kortfilmsprojekt och träffar yrkesverksamma filmfotografer och videokonstnärer.

Varför ska du söka?
Om du vill nå ut med ett budskap, berätta historier och lära dig hur du gestaltar dem på ett kreativt sätt genom olika medium och konstnärliga processer. Estetiska programmet är högskoleförberedande och oavsett om du pluggar eller jobbar efter utbildningen får du mycket nytta av det du lär dig eftersom du blir duktig på att kommunicera, tänka kritiskt och utforma estetiskt.