Fryshuset Gymnasium

Estetik & Media – Digitala berättelser

Passion Estetik & Media – Digitala berättelser

Är du intresserad av att skapa berättelser som kan påverka och förändra? Vill du lära dig grafisk formgivning, att fotografera, göra film, skriva och producera podcasts? Och samtidigt lära dig om mediers roll i samhället? Då är passionen Estetik & Media något för dig.

Är du intresserad av att skapa berättelser som kan påverka och förändra? Vill du lära dig grafisk formgivning, att fotografera, göra film, skriva och producera podcasts? Och samtidigt lära dig om mediers roll i samhället? Då är passionen Estetik & Media något för dig.

pil ner

Fånga publiken

Estetik & Media får du lära dig att använda olika digitala verktyg och berättartekniker för att på bästa sätt nå ut med din berättelse. Du möter en mängd olika estetiska uttryck och lär dig tolka samt reflektera över texter, fotografier, filmer, ljud och andra konstnärliga uttryck.

pil ner

Bli proffs på verktygen

I centrum för vårt skapande finns berättandet. Under utbildningens gång får du skapa en rad olika medieprodukter och digitala konstverk, t.ex. video, ljud, fotoböcker, illustrationer, layout, poddar, tidningar, affischer, annonser. Du arbetar på en MacBook och i Adobes professionella program Photoshop, InDesign, Illustrator, Audition, Premiere m.fl. Du får pröva på olika yrkesroller inom media och kultur och får redskapen att utveckla din kreativa förmåga från idé till färdig produkt.

pil ner

Nå ut

För att dina alster ska kunna nå ut till fler, skapar vi utställningar, arrangemang och releaser för våra medieproduktioner, på skolan likväl som i samarbete med aktörer utanför skolan. Vi arbetar också i nära samarbete med en reklambyrå i produktionen av Fryshusets skoltidning som når tusentals läsare.

Färdighetsprov

För att välja denna passion kommer du att behöva genomföra ett färdighetsprov. Läs mer om vad du behöver göra i länken nedan.

FÄRDIGHETSPROV ESTETIK & MEDIA

”Om du vill berätta historier och lära dig hur du förpackar dem på ett kreativt sätt. Om du vill kunna inte bara veta”

Namn Fredrik Karlsson

Passion Digital medieproducent

Visste du att?
bara ca 1 procent av alla som tittar på Youtube någon gång har laddat upp grejer själv? Jag vill att du ska bli en del av den procenten, som dessutom laddar upp högkvalitativt, spännande, intressant och välgjorda grejer.

 

Vad får du göra om du läser Digital medieproducent?
Du får lära dig skriva, fota, filma, podda och skapa grafik med verktyg som kameror, poddstudios, digitala plattformar och datorer fyllda med Adobe-program. Som ett klassiskt medieprogram fast med lite, eller snarare mycket av varje. Passionen tar cirka en tredjedel av din tid på gymnasiet.

Hur kommer eleverna att arbeta?
Lite som journalister med digitala verktyg som arbetsredskap. Du får jobba praktiskt och teoretiskt med stora möjligheter att testa dig fram och använda olika digitala kanaler och plattformar för att publicera det du gör. Du får också möta folk som i dag arbetar med liknande saker för att lära dig hur det funkar utanför skolan.

Varför ska du söka?
Om du vill berätta historier och lära dig hur du förpackar dem på ett kreativt sätt. Om du vill kunna och inte bara veta. Estetiska programmet är både högskoleförberedande och lärorikt om du vill jobba med liknande saker i framtiden. Oavsett om du pluggar eller jobbar efter utbildningen får du mycket nytta av det du lär dig här eftersom du blir duktigt på att kommunicera, tänka kritiskt och estetiskt utforma dina produktioner.