Fryshuset Gymnasium

Musik: Musik­produktion

Passion Musik: Musik­produktion

Tid är avgörande om du vill bli duktig på att skriva låtar och producera musik. Därför tillbringar du hela sju lärarledda timmar i studion varje vecka, om du väljer passionen musikproduktion eller låtskrivare. Under tiden växer din musikaliska identitet, liksom din förmåga att uttrycka den.

Tid är avgörande om du vill bli duktig på att skriva låtar och producera musik. Därför tillbringar du hela sju lärarledda timmar i studion varje vecka, om du väljer passionen musikproduktion eller låtskrivare. Under tiden växer din musikaliska identitet, liksom din förmåga att uttrycka den.

pil ner

Musikalisk bredd

Här arbetar vi med alla genrer: pop, rock, hiphop, soul, R’n’B, elektronisk dansmusik och mycket mer. Vi lägger starkt fokus på musikaliska värden som form, riktning, balans, progression, kontrast och dynamik. Värden som är absolut centrala och aldrig blir omoderna.

pil ner

Kreativitet

Du tränas i att skriva och producera musik. I våra projekt får du utgångspunkter och ramar som hjälper dig att hålla din skapandeprocess levande. Den kreativa kärnan står i fokus i vårt musikskapande och en bra låtidé är nyckeln till det som till slut blir en bra låt.

pil ner

Hantverket

Du lär dig alla de centrala och viktiga verktygen såsom equalizer, kompressor, limiter och mikrofoner. Vi lägger också mycket tid på att öva förmågan att lyssna på musik, att finjustera hörseln och utveckla den eftersom hörseln är det allra viktigaste verktyget du har som musikproducent och låtskrivare.

Färdighetsprov

För att välja denna passion kommer du att behöva genomföra ett färdighetsprov. Läs mer om vad du behöver göra i länken nedan.

FÄRDIGHETSPROV MUSIKPRODUKTION

”Förut lyssnade jag bara på Hiphop men nu ser jag musik som ett konstverk.”

Isak Wirström, Estetiska programmet, passion Musikproduktion

Namn: Isak Wirström

Utbildning: Estetiska programmet, passion Musikproduktion

Mål: Artist och producent

Motiverad av: När jag förstår något nytt.

Vad har du för mål med skolan och musiken?

Jag vill utvecklas, både personligt och musikaliskt. Jag har också utvecklats enormt av att gå här. Förut lyssnade jag bara på Hiphop men nu ser jag musik som ett konstverk. Mitt mål är att kunna livnära mig som artist och producent.

Hur är det att gå på Fryshuset?

Det här är första gången jag tycker att det är kul på riktigt att gå till skolan. Det är rent ut sagt fett najs här! Människorna är bra och det är lika tryggt som ett hem. Vi jobbar hårt på lektionerna och man lär sig mycket där. Det gör att jag får tid att sätta mig i studion och göra musik.

Vad gör dig motiverad?

När lärarna visar mig nya möjligheter. Ibland är det jobbigt just precis då, men det är alltid värt det efteråt när jag känner ”wow nu har jag fattat något nytt”.


Fryshuset gymnasium genomför ett flerårigt praktiknära forskningsprojekt tillsammans med Kungliga Musikhögskolan.

Projektet fokuserar på samspelsfaktorer i ensembleundervisning och inkluderar tidigare forskning, vetenskaplig teori och metod samt datainsamling. Projektet ska bidra till framtida praktikutveckling och genomförs av musiklärare vid Fryshuset gymnasium och forskare i samverkan.