Estetiska programmet

Dans

Idé, metod, uttryck och publikmöte

Väljer du dans lär du dig teknikerna klassisk balett, streetdans samt modern och nutida dans. Undervisning i improvisation och komposition ger dig möjlighet att utveckla ditt kreativa kunnande och bli skicklig på att skapa danskoreografi.

Utveckla din stil

Du utvecklar dina färdigheter i improvisationstekniker där du hittar din personlighet som dansare. Du lär dig metoder för att skapa från idé till färdig koreografi. Du växer och får det självförtroende du behöver för att möta din publik.

Från grunden

Dina lärare består av skickliga och engagerade danslärare med lång erfarenhet. Hos dem lär du dig grundteknikerna du behöver för att växa som dansare. Du kommer även att träffa människor utanför skolan som ger dig nya spännande idéer om vad dans kan innebära.

Möt din publik

Du får förverkliga dina idéer i dansproduktioner och kreativa sammanhang med andra elever och människor utanför skolan. Precis som i yrkeslivet.

Ämnesfördelning

Färdighetsprov

För att välja Dans som inriktning kommer du behöva genomföra ett färdighetsprov. Läs mer om det i länken nedan.

Färdighetsprov inriktning Dans

Estetiska programmet på Fryshuset

Fryshuset Estetiska finns för dig som vill utveckla din konstnärliga talang på ett högskoleförberedande program. Hos oss utövar du din passion i en kreativ och studieorienterad miljö i ändamålsenliga lokaler som scener, ateljéer och musik- podd- och dansstudios. Du möter våra erfarna och skickliga lärare som rustar dig för framtiden.

1

Utveckla din talang

Du träffar engagerade lärare och elever med olika bakgrund som inspirerar dig att hela tiden bli bättre. När du jobbar med människor med andra erfarenheter än du själv så blir du bra på att tänka annorlunda och komma på nya idéer. Det har du stor nytta och glädje av genom hela livet och karriären.

2

Upptäck sambanden

Kultur är en del av samhället, och även du som tänker dig ett liv i strålkastaljuset på en scen behöver lära dig hur saker och ting fungerar. Därför studerar du allt från samhällskunskap till matematik och de ämnen du själv väljer. Genom att integrera ämnen i olika projekt förstår du sambanden och hur allt hänger ihop.

3

Skapa kontakterna

Fryshuset är en plant-skola för framtidens profiler och makthavare inom kultur och media. Skolan är med sina många elever med olika bakgrund också en spegling av det mångkulturella Sverige. En bättre plats att knyta kontakter för framtiden hittar du förmodligen inte någon annanstans.

”Jag har fått satsa på dansen på ett professionellt sätt och lärt mig många nya tekniker”

Vilma Sundman Estetiska programmet, inriktning Dans

Namn: Vilma Sundman

Utbidlning: Estetiska programmet Dans

Om lärarna:  Det märks att de är engagerade i oss elever på riktigt.

Hur mycket dansar du i skolan?
Vi dansar 3 dagar i veckan, oftast 2 lektioner per dag. Jag har utvecklats jättemycket. Jag har fått satsa på dansen på ett professionellt sätt och lärt mig många nya tekniker som jag annars inte hade provat.

Vad tycker du om lärarna?
En del blir nästan som kompisar. Jag känner att jag kan prata om allt med dem. Det märks att de är engagerade i oss elever på riktigt. Dessutom hjälper de mig att utvecklas genom att fråga mig vad jag tycker är svårt och hur vi kan göra för att mötas på mitten.

Vad ser du mest fram emot när du går till skolan?
Hela stämningen! Jag hade höga förväntningar på Fryshuset och jag har inte blivit besviken. Det finns nästan en garanti på att du kommer trivas här. Vad du än vill göra får du chansen, du skapar kontakter och upplever så mycket. Du blir accepterad på så många plan för den du är och för det du vill.

”Eleverna lär sig vad man har för rättigheter och ansvar när man jobbar med konst.”

Josephine Björklund, lärare i dansgestaltning och dansteknik

Hur är det att vara danslärare på Fryshusets Gymnasium?
Meningsfullt. Det är en plats med väldigt inspirerande människor, både de som går i skolan och de som jobbar här. Vi utforskar den konstnärliga processen tillsammans. Eleverna lär sig vad man har för rättigheter och ansvar när man jobbar med konst. Kan man det så har man kommit långt.

Hur jobbar du för att eleverna ska utvecklas och nå sina mål?
Jag vill att de ska bli så skickliga som möjligt, genom att jag försöker få dem att tänja sina gränser. Man måste låta det få vara lite svårt, för genom att ta in och förstå nya saker får man nya lärdomar. Jag förväntar mig också att de kan lära sig, men det är aldrig självklart hur. Det måste vi ta reda på tillsammans. 

Varför ska man gå på Fryshusets Gymnasium?
För att man genom samspelet med alla som går här, lär sig att arbeta demokratiskt. Fryshuset är en skola där elevernas röst har ett stort värde.

Namn: Josephine Björklund

Gör: Lärare i dansgestaltning och dansteknik

Mål:  Jag vill att de ska bli så skickliga som möjligt, genom att jag försöker få dem att tänja sina gränser.

Kontakt

Anna-Karin Nilsson

anna-karin.nilsson@fryshuset.se