Fryshuset Gymnasium

NIU-Basket

Passion NIU-Basket

Fryshuset är ett certifierat basketgymnasium. Hos oss tränar du på vår egen basketarena där professionella tränare hjälper dig att nå de mål du sätter upp. Vi utgår alltid från din unika talang – det ger dig de bästa förutsättningarna att lyckas som spelare.

Fryshuset är ett certifierat basketgymnasium. Hos oss tränar du på vår egen basketarena där professionella tränare hjälper dig att nå de mål du sätter upp. Vi utgår alltid från din unika talang – det ger dig de bästa förutsättningarna att lyckas som spelare.

pil ner

Kombinera studier och träning

NIU-basket kan du läsa på våra nationella program för samhälle, natur, ekonomi samt handel- och administration. Målet är att du ska kunna kombinera elitträning med dina studier och att du ska kunna spela basket på nationell eller internationell nivå när du lämnar skolan.

pil ner

Gemensam och individuell utveckling

NIU-basket innebär 4,5 timmar basket- och fysträning i veckan. Vi blandar individuell talangutveckling med lagspel och styrketräning. Utöver detta har du teoripass där du lär dig om anatomi, fysiologi, kost- och näringslära, tränings-planering samt idrottsskador.

pil ner

Ett steg ut i världen

Träningen bedrivs i skolans egna sporthallar, Arenan och Gymmet. Utbildningen sker i ett samarbete med Fryshuset Basket – Sveriges i största basketförening. Det innebär att skolan är en del av den nationella basketsporten med etablerade kontakter över hela världen.

Ansökan & Try-out

För att ansöka till NIU behöver du gå på en try-out. För mer information om try-out och ansökan, följ länken nedan.

INFO OM TRY-OUT 

”Jag kan hjälpa vem som helst som är beredd att jobba hårt och fokusera.”

Arild Beck, Baskettränare

Namn: Arild Beck, Baskettränare

Motto: Basket är konst i rörelse.

Vad är ditt mål som tränare?
Jag utvecklar varje spelare individuellt. Jag lär dem basketens fundament. Jag vill se deras eget spel förbättras men också lära dem att samarbeta. Är man en bra lagspelare fungerar man bra i samhället.

Vad har du själv för erfarenhet av att spela basket?
Jag är uppväxt i USA och spelade basket i college och high school. Här i Sverige har jag spelat på professionell nivå länge.

Varför ville du börja jobba som tränare på Fryshusets Gymnasium?
Jag gillar att jobba med ungdomar mellan 13 och 18 år, det är den bästa åldern för att satsa på basket. Jag kan hjälpa vem som helst som är beredd att jobba hårt och fokusera.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Att få se framstegen hos mina spelare. Det är viktigt att som coach veta vad man håller på med. Mina spelare märker direkt om jag inte är fokuserad till 100 procent. Basket är konst i rörelse.


”Jag har fyra träningar med Fryshusets damlag i veckan och tre i skolan”

Maria går på Naturvetenskapsprogrammet / NIU Basket

Namn: Maria Hrnjez

Program: Naturvetenskaps-programmet/NIU Basket

Passion: Basket

Skolfavorit: att spela basket, tränarna.

Framtiden: proffspelare i Serbien

Vad har du för mål med skolan?
Att få så bra betyg som möjligt för att komma långt sedan, speciellt om min basketkarriär inte fungerar. Jag har valt Naturvetenskapliga programmet för att ha så många dörrar öppna som möjligt.

Och med basketen?
Helst att få spela i Europa, gärna i Serbien. Jag spelar 7–9 gånger i veckan, 4 träningar med i Fryshusets damlag och 3 i skolan. Jag har samma tränare både i laget och i skolan.

Hur är det att gå på Fryshuset?
Det är som ett andra hem. Lärarna är jättebra, förstående och de hjälper mig att komma ifatt om jag har åkt iväg på matcher. Vi får se väldigt mycket, för att vi ska vara förberedda inför framtiden. Det är en så varierad skola, alla ryms här men ingen sticker ut ändå.