Estetiska programmet

Estetik & Media

Digitala berättelser och estetiska uttryck

Är du intresserad av att skapa berättelser som kan påverka och förändra? Vill du lära dig grafisk formgivning, att fota, filma, skriva och göra podcasts? Vill du lära dig mer om mediers roll i samhället? Då är Estetik och media något för dig.

Fånga publiken

På Estetik & Media får du lära dig att använda olika digitala verktyg och berättartekniker för att på bästa sätt nå ut med din berättelse. Genom estetiska uttryck lär du dig både skapa och reflektera över texter, fotografier, filmer, ljud och andra konstnärliga uttryck.

Bli proffs på verktygen

Du arbetar på en MacBook och i Adobes professionella program Photoshop, InDesign, Illustrator, Premiere m.fl. Du provar på olika yrkesroller inom media och kultur och får redskapen att utveckla din kreativa förmåga från idé till färdig produkt.

Nå ut

I centrum för vårt skapande finns berättandet. Vi ordnar utställningar, arrangemang och releaser för våra medieproduktioner, på skolan och i samarbete med aktörer utanför skolan. Vi samarbetar också med en designbyrå i produktionen av Fryshusets skoltidning.

Ämnesfördelning

Färdighetsprov

För att välja denna passion kommer du att behöva genomföra ett färdighetsprov. Läs mer om vad du behöver göra i länken nedan.

Färdighetsprov Estetik & Media

Estetiska programmet på Frysen

Fryshuset Estetiska finns för dig som vill utveckla din konstnärliga talang på ett högskoleförberedande program. Hos oss utövar du din passion i en kreativ och studieorienterad miljö i ändamålsenliga lokaler som scener, ateljéer och musik- podd- och dansstudios. Du möter våra erfarna och skickliga lärare som rustar dig för framtiden.

1

Utveckla din talang

Du träffar engagerade lärare och elever med olika bakgrund som inspirerar dig att hela tiden bli bättre. När du jobbar med människor med andra erfarenheter än du själv så blir du bra på att tänka annorlunda och komma på nya idéer. Det har du stor nytta och glädje av genom hela livet och karriären.

2

Upptäck sambanden

Kultur är en del av samhället, och även du som tänker dig ett liv i strålkastaljuset på en scen behöver lära dig hur saker och ting fungerar. Därför studerar du allt från samhällskunskap till matematik och de ämnen du själv väljer. Genom att integrera ämnen i olika projekt förstår du sambanden och hur allt hänger ihop.

3

Skapa kontakterna

Fryshuset är en plantskola för framtidens profiler och makthavare inom kultur och media. Skolan är med sina många elever med olika bakgrund också en spegling av det mångkulturella Sverige. En bättre plats att knyta kontakter för framtiden hittar du förmodligen inte någon annanstans.

”Nå ut med ett budskap, berätta historier och lära dig hur du gestaltar dem på ett kreativt sätt”

Vad får du göra om du läser Estetik och Media?

Vi arbetar med det egna skapandet och konstnärliga processer inom skrivande, foto, film, podd och grafisk kommunikation. Hos oss får du en Mac book pro som arbetsdator och tillgång till alla program som ingår i Adobesviten. Du får testa på lite av varje under din skoltid och får fördjupa dig inom film framförallt i årskurs tre. Du tillbringar cirka en tredjedel av din gymnasietid med din passion.

Hur kommer eleverna att arbeta?
Du får arbeta som fotograf, skribent, formgivare, journalist, kreatör och konstnär. Du får jobba praktiskt och teoretiskt med digitala uttryckssätt.

Vi gör t.ex. en skoltidning i samarbete med en designbyrå där du får insikt i hur de yrkesverksamma byråerna arbetar. Vi har även kortfilmsprojekt och träffar yrkesverksamma filmfotografer och videokonstnärer.

Varför ska du söka?
Om du vill nå ut med ett budskap, berätta historier och lära dig hur du gestaltar dem på ett kreativt sätt genom olika medium och konstnärliga processer. Estetiska programmet är högskoleförberedande och oavsett om du pluggar eller jobbar efter utbildningen får du mycket nytta av det du lär dig eftersom du blir duktig på att kommunicera, tänka kritiskt och utforma estetiskt. 

Namn: Annika Heurgren, Hanna Wildow och Fanar Al-Tai

Program: Estetiska programmet Estetik och Media

Visste du att? Vi arbetar alla tre med berättelser på olika sätt genom många års erfarenhet som skribent, konstnär och formgivare.

Kontakt

Hanna Wildow

hanna.wildow@fryshuset.se