Estetiska programmet

Musiker

Väx och utvecklas både som människa och musiker

På Estetiska programmets inriktning musiker utvecklar du din musikaliska identitet på det instrument du väljer. Ett stort fokus ligger på att spela i grupp tillsammans med andra. Här får du redskapen att behärska både scen och studio.

Dina lärare

Du träffar engagerade lärare som handleder dig genom tre inspirerande och kreativa musikår. Du får trygghet på scen, du utvecklas på ditt instrument och du får en bred musikalisk grund att stå på inför ditt framtida musikliv. 

Ditt instrument

På musikerinriktningen fördjupar du dig på ditt instrument: trummor, elbas, elgitarr, sång eller keyboard. Vi jobbar bland annat med ensemblespel, sceniskt uttryck, sång/instrumentteknik, körsång, musikteori och improvisation.

Din publik

Publiken väntar redan på dig. Du står ofta på scen och spelar och sjunger tillsammans med andra, både inom och utanför skolans väggar. Det hjälper dig att växa och utvecklas både som människa och som musiker. 

Ämnesfördelning

Färdighetsprov

För att välja denna passion kommer du att behöva genomföra ett färdighetsprov. Läs mer om vad du behöver göra i länken nedan.

Färdighetsprov Musiker

Estetiska programmet

Fryshuset Estetiska finns för dig som vill utveckla din konstnärliga talang på ett högskoleförberedande program. Hos oss utövar du din passion i en kreativ och studieorienterad miljö i ändamålsenliga lokaler som scener, ateljéer och musik- podd- och dansstudios. Du möter våra erfarna och skickliga lärare som rustar dig för framtiden.

1

Utveckla din talang

Du träffar engagerade lärare och elever med olika bakgrund som inspirerar dig att hela tiden bli bättre. När du jobbar med människor med andra erfarenheter än du själv så blir du bra på att tänka annorlunda och komma på nya idéer. Det har du stor nytta och glädje av genom hela livet och karriären.

2

Upptäck sambanden

Kultur är en del av samhället, och även du som tänker dig ett liv i strålkastaljuset på en scen behöver lära dig hur saker och ting fungerar. Därför studerar du allt från samhällskunskap till matematik och de ämnen du själv väljer. Genom att integrera ämnen i olika projekt förstår du sambanden och hur allt hänger ihop.

3

Skapa kontakterna

Fryshuset är en plant-skola för framtidens profiler och makthavare inom kultur och media. Skolan är med sina många elever med olika bakgrund också en spegling av det mångkulturella Sverige. En bättre plats att knyta kontakter för framtiden hittar du förmodligen inte någon annanstans.

”Jag valde Musiker för att man blir inspirerad när man spelar och övar.”

Noah går Estetiska programmet – passion Musiker/Trummor

Namn: Noah

Utbildning: Estetiska programmet, inriktning Musiker/Trummor

Om skolan:  På Fryshuset ser både elever och lärare att varje individ är unik.

Varför valde du Musiker?
Jag valde Musiker för att man blir inspirerad, man spelar och man övar. Jag är helt hundra på att jag ska fortsätta spela trummor när jag går ut skolan, jag överväger att gå folkhögskolan som är i samma byggnad. Man vill inte lämna Fryshuset, det är svårt att dra sig härifrån.

Hur är det att gå på Fryshusets Gymnasium?
På Fryshuset ser både elever och lärare att varje individ är unik. När jag gjorde audition här så träffade jag trumläraren Kent. Vi gick upp i trumrummet på en gång och det blev en vänskapsrelation direkt.

”Med trygghet och tillit i klassrummet kan vi tillsammans gå in i den konstnärliga processen.”

Marcus Högquist, lärare i gitarr, ensemble och musikimprovisation.

Vad är det viktigaste du kan ge som lärare?
– Att erbjuda alla elever en under-visning som hjälper dem att utvecklas musikaliskt utifrån deras egna förutsättningar. Det kan bara ske genom att jag är lyhörd för vad varje elev kan och hur den uttrycker vad den kan. Genom att skapa trygghet i klassrummet vågar eleverna pröva sig fram och då kan vi skapa musik tillsammans.

Hur är det att plugga musik på Fryshuset Gymnasium?
– Som elev hos oss får du träffa andra som har samma passion som du själv men också dem som har andra estetiska uttryck som sin passion; dansare, konstnärer och skådespelare. Du får jobba tillsammans med dem och utvecklas i det samarbetet.

När tycker du att du har lyckats som lärare?
– När eleverna upptäcker nya aspekter av musiken och när jag får se dem utvecklas musikaliskt. Jag känner också att jag har lyckats när jag får se personer växa genom att de plötsligt klarar av något som de tidigare tyckte var svårt. 

Namn: Marcus Högquist

Lärare i: Gitarr, ensemble och musikimprovisation

Kontakt

Marcus Högquist

marcus.hogquist@fryshuset.se