Estetiska programmet

Musikproduktion

Skapa, väx, inspireras och uttryck dig

På inriktning musikproduktion lär du dig den musikaliska processen från skapande till färdig produkt. Du utvecklar ditt eget uttryck, samt att samarbeta i konstnärliga processer tillsammans med andra musikelever.

Musikalisk bredd

Här arbetar vi med alla genrer: pop, rock, hiphop, soul, R’n’B, elektronisk dansmusik och mycket mer. Vi lägger starkt fokus på musikaliska värden som form, riktning, balans, progression, kontrast och dynamik. Värden som är absolut centrala och aldrig blir omoderna.

Kreativitet

Du tränas i att skriva och producera musik. I våra projekt får du utgångspunkter och ramar som hjälper dig att hålla din skapandeprocess levande. Den kreativa kärnan står i fokus i vårt musikskapande och en bra låtidé är nyckeln till det som till slut blir en bra låt.

Hantverket

Du lär dig alla de centrala och viktiga verktygen såsom equalizer, kompressor, limiter och mikrofoner. Vi lägger också mycket tid på att öva förmågan att lyssna på musik, att finjustera hörseln och utveckla den eftersom hörseln är det allra viktigaste verktyget du har som musikproducent och låtskrivare.

Ämnesfördelning

Färdighetsprov

För att välja denna passion kommer du att behöva genomföra ett färdighetsprov. Läs mer om vad du behöver göra i länken nedan.

Färdighetsprov Musikproduktion

Praktiknära forskningsprojekt tillsammans
med Kungliga Musikhögskolan.

Projektet fokuserar på samspelsfaktorer i ensembleundervisning och inkluderar tidigare forskning, vetenskaplig teori och metod samt datainsamling. Projektet ska bidra till framtida praktikutveckling och genomförs av musiklärare vid Fryshuset gymnasium och forskare i samverkan.

Estetiska programmet på Fryshuset gymnasium

Fryshuset Estetiska finns för dig som vill utveckla din konstnärliga talang på ett högskoleförberedande program. Hos oss utövar du din passion i en kreativ och studieorienterad miljö i ändamålsenliga lokaler som scener, ateljéer och musik- podd- och dansstudios. Du möter våra erfarna och skickliga lärare som rustar dig för framtiden.

1

Utveckla din talang

Du träffar engagerade lärare och elever med olika bakgrund som inspirerar dig att hela tiden bli bättre. När du jobbar med människor med andra erfarenheter än du själv så blir du bra på att tänka annorlunda och komma på nya idéer. Det har du stor nytta och glädje av genom hela livet och karriären.

2

Upptäck sambanden

Kultur är en del av samhället, och även du som tänker dig ett liv i strålkastaljuset på en scen behöver lära dig hur saker och ting fungerar. Därför studerar du allt från samhällskunskap till matematik och de ämnen du själv väljer. Genom att integrera ämnen i olika projekt förstår du sambanden och hur allt hänger ihop.

3

Skapa kontakterna

Fryshuset är en plant-skola för framtidens profiler och makthavare inom kultur och media. Skolan är med sina många elever med olika bakgrund också en spegling av det mångkulturella Sverige. En bättre plats att knyta kontakter för framtiden hittar du förmodligen inte någon annanstans.

”Förut lyssnade jag bara på Hiphop men nu ser jag musik som ett konstverk.”

Isak Wirström, Estetiska programmet, passion Musikproduktion

Namn: Isak Wikström

Utbildning: Estetiska programmet, inriktning Musikproduktion

Mål: Artist och producent

Motiverad av: När jag förstår något nytt.

Vad har du för mål med skolan och musiken?
Jag vill utvecklas, både personligt och musikaliskt. Jag har också utvecklats enormt av att gå här. Förut lyssnade jag bara på Hiphop men nu ser jag musik som ett konstverk. Mitt mål är att kunna livnära mig som artist och producent.

Hur är det att gå på Fryshuset?
Det här är första gången jag tycker att det är kul på riktigt att gå till skolan. Det är rent ut sagt fett najs här! Människorna är bra och det är lika tryggt som ett hem. Vi jobbar hårt på lektionerna och man lär sig mycket där. Det gör att jag får tid att sätta mig i studion och göra musik.

Vad gör dig motiverad?
När lärarna visar mig nya möjligheter. Ibland är det jobbigt just precis då, men det är alltid värt det efteråt när jag känner ”wow nu har jag fattat något nytt”.

Kontakt

Marcus Högquist

marcus.hogquist@fryshuset.se