Försäljning och ekonomi

Ekonomiprogrammet

Företagande och ekonomins roll i samhället

Om du intresserar dig för företagande och ekonomins roll i samhället är ekonomiprogrammet en bra början. Här får du den kunskap och förståelse som krävs för att läsa vidare på högskolan samt praktiska erfarenheter för att driva ett eget företag. Kombinera dina studier med en passion eller fördjupa dig i ekonomistudier.

1

Se sambanden

Du studerar hur ekonomi, samhälle, politik och juridik hänger ihop och påverkar varandra. Det lär dig förstå de villkor som styr företagandet och hur nya idéer, företag och branscher växer fram. Det har du nytta av, vilket av dessa områden du än vill jobba inom i framtiden. 

2

Tänk vetenskapligt

Du lär dig att söka, analysera och värdera information utifrån en vetenskaplig grund. Det innebär att du tänker kritiskt, sätter fakta i sitt sammanhang och söker förklaringar inom relevant forskning. Det gör att du lär dig hur samhället, ekonomin och företagande samspelar med varandra.

3

Bli en företagare

Alla tre år på programmet präglas av entreprenörskap i olika former. I årskurs 3 startar du ett riktigt företag inom ramen för Ung Företagsamhet. Till din hjälp har du ett samarbete med PWC (företag inom ekonomi), men även andra verksamheter på Fryshuset, som ger dig stöd för att lyckas som ung entreprenör. 

Ämnesfördelning

Fortsatta studier

Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program.

Först och främst förbereder det dig för studier inom ekonomi eller juridik på högskolan. Du kommer även vara behörig till de flesta samhällsvetenskapliga utbildningarna på högskola eller universitet.

”Eleverna ska känna att de hela tiden har möjlighet att förbättra sina resultat.”

Per Nyström, rektor på Ekonomiprogrammet och på Försäljnings- och serviceprogrammet

Vad är ditt mål som rektor?
Att mina elever ska få så bra förutsättningar som möjligt under skoltiden. Jag vill att de ska få med sig en medmänsklighet. Är man inte schysst mot sina medmänniskor spelar det ingen roll om man är jättebra på matte eller svenska.

Hur ger du dina elever bra förutsättningar inför framtiden?
Jag är öppen med vilka förväntningar jag har och vad eleverna behöver uppnå för resultat. Jag jobbar på flera fronter samtidigt, lite som en idrottare. Eleverna ska känna att de hela tiden har möjlighet att förbättra sina resultatPå Fryshuset jobbar vi väldigt nära eleverna. De kan knacka på vår dörr när som helst.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Kicken jag får av att lösa problem. Jag har aldrig tråkigt på jobbet, där är ingen dag den andra lik. Jag får använda min kreativitet och måste vara vaken och med i vad som händer.

Namn: Per Nyström

Rektor: På Ekonomiprogrammet och på Försäljnings- och serviceprogrammet

Bäst med jobbet: Jag får använda min kreativitet!

Kontakt

Programrektor Per Nyström
per.nystrom@fryshuset.se