Fryshuset Gymnasium

Musik: Musiker

Passion Musik: Musiker

Hur blir man en framgångsrik musiker? En bra väg är att pröva många olika musikstilar och ägna mycket tid och energi åt sitt instrument eller sin sångröst. Det är precis vad du får göra om du väljer passionen Musiker.

Hur blir man en framgångsrik musiker? En bra väg är att pröva många olika musikstilar och ägna mycket tid och energi åt sitt instrument eller sin sångröst. Det är precis vad du får göra om du väljer passionen Musiker.

pil ner

Dina lärare

Du träffar engagerade lärare som handleder dig genom tre inspirerande och kreativa musikår. Du får trygghet på scen, du utvecklas på ditt instrument och du får en bred musikalisk grund att stå på inför ditt framtida musikliv.

pil ner

Ditt instrument

Inom musiken fördjupar du dig på ditt instrument: trummor, elbas, elgitarr, sång eller keyboard. Vi jobbar bland annat med ensemblespel, sceniskt uttryck, sång/instrumentteknik, körsång, musikteori och improvisation.

pil ner

Din publik

Publiken väntar redan på dig. Du står ofta på scen och spelar och sjunger tillsammans med andra, både inom och utanför skolans väggar. Det hjälper dig att växa och utvecklas både som människa och som musiker.

Färdighetsprov

För att välja denna passion kommer du att behöva genomföra ett färdighetsprov. Läs mer om vad du behöver göra i länken nedan. OBS! Färdighetsprov gör endast du som söker passionen på Estetiska programmet.

FÄRDIGHETSPROV MUSIKER

”Med trygghet och tillit i klassrummet kan vi tillsammans gå in i den konstnärliga processen.”

Marcus Högquist, lärare i gitarr, ensemble och musikimprovisation.

Namn: Marcus Högquist

Lärare i: Gitarr, ensemble och musikimprovisation.

Vad är det viktigaste du kan ge som lärare?
– Att erbjuda alla elever en under-visning som hjälper dem att utvecklas musikaliskt utifrån deras egna förutsättningar. Det kan bara ske genom att jag är lyhörd för vad varje elev kan och hur den uttrycker vad den kan. Genom att skapa trygghet i klassrummet vågar eleverna pröva sig fram och då kan vi skapa musik tillsammans.

Hur är det att plugga musik på Fryshuset Gymnasium?
– Som elev hos oss får du träffa andra som har samma passion som du själv men också dem som har andra estetiska uttryck som sin passion; dansare, konstnärer och skådespelare. Du får jobba tillsammans med dem och utvecklas i det samarbetet.

När tycker du att du har lyckats som lärare?
– När eleverna upptäcker nya aspekter av musiken och när jag får se dem utvecklas musikaliskt. Jag känner också att jag har lyckats när jag får se personer växa genom att de plötsligt klarar av något som de tidigare tyckte var svårt.


”Jag valde Musiker för att man blir inspirerad när man spelar och övar.”

Noah går Estetiska programmet – passion Musiker/Trummor

Namn: Noah

Utbildning: Estetiska programmet – passion Musiker/Trummor

Om skolan: På Fryshuset ser både elever och lärare att varje individ är unik.

Varför valde du Musiker?
Jag valde Musiker för att man blir inspirerad, man spelar och man övar. Jag är helt hundra på att jag ska fortsätta spela trummor när jag går ut skolan, jag överväger att gå folkhögskolan som är i samma byggnad. Man vill inte lämna Fryshuset, det är svårt att dra sig härifrån.

Hur är det att gå på Fryshusets Gymnasium?
Fryshuset ser både elever och lärare att varje individ är unik. När jag gjorde audition här så träffade jag trumläraren Kent. Vi gick upp i trumrummet på en gång och det blev en vänskapsrelation direkt.


Fryshuset gymnasium genomför ett flerårigt praktiknära forskningsprojekt tillsammans med Kungliga Musikhögskolan.

Projektet fokuserar på samspelsfaktorer i ensembleundervisning och inkluderar tidigare forskning, vetenskaplig teori och metod samt datainsamling. Projektet ska bidra till framtida praktikutveckling och genomförs av musiklärare vid Fryshuset gymnasium och forskare i samverkan.